Haugesund
Lenker:
"TOKT" på Haugalandet
Haugesund kommune
Visit Haugalandet
Det var de rike sildefiskeria langs vestlandskysten som la grunnlaget for Haugesund og for utviklingen til en viktig by for eksport av sild, og seinere som en av Norges største skipsfartsbyer. I 2006 flyttet Sjøfartsdirektoratet til Haugesund, noe som vil øke byens kompetanse innen skipsfart enda mer. I dag er Haugesund også en handels- og serviceby med en av landets desidert høyeste omsetning pr. innbygger, og er en svært populær kongress-og festivalby. Byen teller ca 33.000 innbyggere, men som regionsenter betjener byen 100.000 haugalandinger.

Rikt kulturliv Haugesund i August er for lengst blitt et begrep – med Sildajazz (www.sildajazz.no), Filmfestival (www.filmfestivalen.no), Amandashow, Race weekend og Havnedager. Byen har et svært rikt kulturliv også resten av året (www.festi-viteten.no), og av andre festivaler kan vi nevne, Rock Fest Haugesund, Kulturnatt, Fartein Valen-Festivalen og Kulturnatt. Haugesund billedgalleri (www.haugesund-billedgalleri.net) har en betydelig fast samling og er også en ledende formidler av samtids-kunst. Galleriet er den tredje største kunstinstitusjonen i Vest-Norge. På Karmsund Folke- museum er det temautstillinger om bruksting frå hjem og nærmiljø, sjøfart, fiske, jordbruk og arkeologi. På friluftsmuseet Dokken er det miljøutstillinger om bo- og arbeidsforhold under sildefiskeria på 1800-talet. Regionen har røtter langt tilbake i tid. Nordvegen historiesenter på Karmøy presenterer områdets historiske røtter med moderne metoder og effekter. Norges Riksmonument – Haraldshaugen ble reist til minne om samlingen av Norge under vikingkongen Harald Hårfagre, og ligger like utenfor Haugesund sentrum. Arquebus Krigshistoriske Museum, Norges største okkupasjonsmuseum, har spennende utstillinger fra motstandskampen under 2. verdenskrig.

Indre Kai ved Smedasundet er byens hjerte, med et yrende liv både dag og natt. Kaféer, restauranter og puber ligger på rekke og rad langs den opplyste og brosteinsbelagte promenaden. Her kan man rusle en tur for å trekke inn den friske sjøluften eller stoppe for en kopp kaffe eller et bedre måltid. Nykokte reker tilbys av lokale fiskere. Haugesund, der Haukelivegen begynner eller slutter, er vel verdt et besøk. Velkommen til Haugesund! Haugesund Turistinformasjon Tlf: 52 01 08 30 - www.visithaugesund.no