Karmøy
Lenker:
Karmøy er en forholdsvis stor landkommune med ca 42.000 innbyggere. Og det er den eneste kommunen i landet med tre byer: Kopervik, Skudeneshavn og Åkrehamn. For mange er assosiasjonene til Karmøy knyttet til histore, ikke minst vikingtida. Karmøy, med Karmsundet innenfor, har en rikt dokumentert historie. Veien mot nord, eller Norvegen ble etter hvert ble navnet på landet.

Norges første kongesete ved Avaldsnes Her hadde Harald Hårfagres hovedkongsgård. Avaldsnes er omtalt flere steder i Snorres kongesagaer. Særlig kjent er historien om Asbjørn Selsbane i Olav den Helliges saga. Det ble et dramatisk møte mellom kongen og Solahøvdingen Erling Skjalgson.

På Avaldsnes står i dag Olavskirken som kong Håkon Håkonson lot bygge i 1250. Like inntil kirkeveggen mot nord og hellende inn mot veggen står Norges høyeste bautastein, kjent som Jomfru Marias Synål. Sagnet forteller at den dagen toppen av steinen berører kirkeveggen, inntreffer dommedag. Kanskje er det en snev av sannhet i påstanden om at munkene i senmiddelalderen hogg toppen av bautasteinen? Karmøy har svært mange fornminner som viser at området har vært sentralt i mange tusen år. Store gravhauger fra bronsealderen, bautasteiner, to vikingskipsfunn - det ene på størrelse med Osebergskipet.

Gode rekreasjonsmuligheter Mest attraktiv for turister er kanskje fiske fra småbåt, med utgangspunkt i de mange utleiehyttene. Ellers gir de lyngkledde Karmøyheiene rikelig anledning til mosjon og rekreasjon. Langs sør-vest Karmøy er det flotte sandstrender som er vel verdt et besøk på fine sommerdager.